3. državna razstava žrebet

20181011 180812 1

V nedeljo, 7.10. je v Centru konjeniškega športa na Lopati potekala 3.državna razstava žrebet pasme haflinger.

V nedeljo, 7.10. je v Centru konjeniškega športa na Lopati potekala 3.državna razstava žrebet pasme haflinger. Na razstavo je bilo pripeljanih 9 moških in 8 ženskih živali, nekaj živali se zaradi različnih vzrokov razstave ni udeležilo. Strokovna komisija, ki so jo sestavljali strokovni vodja združenja gospa Nataša Gorišek ter avstrijska sodnika Marcus Remer in Andreas Zettel, je imela zahtevno nalogo, kljub temu pa so delo opravili profesionalno in v dveh urah ocenili vse živali.

Po ocenjevalnem delu je sledil program in sicer predstavitev haflingerja v vpregi. Obiskovalci so lahko občudovali dvovprego haflinških kobil Ede in Bodice na vajetih Jožeta Vidmarja iz Gombišč. Velik val navdušenja je požela Jožetova vnukinja Zala z dvovprego ponijev Miše in Diskota. Prvič v zgodovini združenja se je pod mentorstvom gospe Dunje Požaršek iz Smrčkovega brloga iz Litije predstavila kvadrilja mladih jahačev. Brez presenečenja ni šlo in še preden so obiskovalci videli kvadriljo so se ob zvoku prijetne glasbe predstavile "štiri kobile". Požele so bučen aplavz in ravno prav ogrele obiskovalce. Kvadriljo mladih jahačev so sestavljali Anamarija Bokal na Lunki, Jošt Janežič na Uharici, Robin Zdovc na Havli in Stefi Zdovc na Habibi.

20181011 180736 1

Po končanem programu je sledila razglasitev rezultatov. Med moškimi živalmi je s skupno oceno 8,33 zasedel prvo mesto Nitro Nikolaj (Nig Nog x Falena), rejca Primoža Kokovice iz Litije, na drugo mesto z oceno 8,00 se je uvrstil žrebček Nigson (Nig Nog x Stelba), rejca Mirana Dovnika iz Pivole, na tretje pa se uvrstil žrebček Willy (Wallenstein x Brita) s skupno oceno 7,88, rejca Marjana Verceta iz Koroške vasi. Omenjeni trije žrebčki so bili sprejeti za nadaljno vzrejo v žrebetišče.

20181011 180843 1

Nitro Nikolaj (Nig Nog x Falena)

 

Med žrebičkami je s skupno oceno 8,33 zmagala žrebička Blanka (Wallenstein x  Bodica), rejeca Jožeta Vidmarja iz Gombišča. Na drugo mesto se je, s skupno oceno 8,00, uvrstila žrebička Lenna (Wonderful x Lenya), rejca Dejana Haliča iz Kozjaka nad Pesnico, na tretje mesto pa se je uvrstila žrebička Enigma (Nig Nog x Evrazija) s skupno oceno 7,88, rejec Primož Kokovica. Mnenje strokovne komisije je bilo, da se je kvaliteta v zadnjih 3 letih izredno dvignila. Ni bilo več povprečnih živali, ampak se je kvaliteta močno nagnila navzgor. S takim trendom reje je v naslednjih letih pričakovati, da se bo  populacija kakovostnih plemenskih kobil in žrebcev izredno povečala. Dogodek je minil v prijetnem vzdušju in prijetnem klepetu med rejci in obiskovalci.

20181012 060127 1

 Blanka (Wallenstein x Bodica)